trygo
kax: jak można rozbić takie coś:
sin
2 8x

Proszę o pomoc i wręcz komentarz jak dla dziecka..
bardzo dziękuję
28 sty 12:00
J: Tylko tak: sin28x = sin8x*sin8x
28 sty 12:07
kax: a takie pytanie: czy sin
2x8x to to samo co (sinx8x)
2
28 sty 12:09
J: Tutaj już nie jest to oczywiste.
Jednoznacznie byłoby gdyby zapis był: sin2(x8x) = (sinx8x)2
natomiast zapis sin2x8x może oznaczać: sin2x*8x, a to iloczyn dwóch funkcji
28 sty 12:13
kax: oj kurczę, chyba wprowadziłem w błąd, miałem napisać:
sin2 8x = (sin8x)2
28 sty 12:18
J: Tak,to jest to samo.
28 sty 12:21
Patronus: a może skorzystać ze wzorów na sinus podwójnego kąta?
i potem cosinus podwójnego kąta, tylko to chyba mocno skomplikuje zapis, zależy jaką chcesz
miec postać
28 sty 12:23
kax: najbardziej chodziło mi właśnie o to czy to jest to samo, bo mi się trochę pokićkało, że jak
zapisze w sposób (sin8x)
2 to też to 8x mi się podniesie czy coś, ale ok, dzięki.
28 sty 12:26