czy wykresy podanych funkcji przecinaja sie ?jesli tak , to w jakich punktach :
lala30041: czy wykresy podanych funkcji przecinaja sie ?jesli tak , to w jakich punktach :
a)y=x²−4x+3 i y=2x−6
b)y=x²−2x−8 i y=−3x−2
c)y=x²−2x+4 i y=x²−9x+18
d)y=x²−4 i y=2x²−10x+5
czy mógły ktos logicznie i zrozumiale to rozwiązac ?
28 sty 11:58
Patronus: Jeśli wykresy tych funkcji przecinają się to mają ze sobą punkty wspólne, a jeśli mają punkty
wspólne to mozemy je znaleźć rozwiązując układ równań.
a) 2x − 6 = x2 − 4x + 3 (po podstawieniu pod y, dostajemy równanie z jedna niewiadomą, które
łatow można rozwiązać)
28 sty 12:00
lala30041: a mogłbys jeden przykład chociaz pokazac od a do z
a reszte zrobie sama
28 sty 12:07
Patronus:
a)
y = x2 − 4x + 3
y = 2x − 6
Podstawiam 2x−6 zamiast y
2x−6 = x2 − 4x + 3
x2 − 4x + 3 − 2x + 6 = 0
x2 − 6x + 9 = 0
(x+3)2 = 0
x = −3
i wracając z podstawieniem
y = 2*(−3) − 6 = −12
ODP: Tak, wykresy tych funkcji przecinają się w jednym punkcie o współrzędnych (−3, −12)
28 sty 12:09
J: Drobna uwaga.Funkcja liniowa nie może przecinać funkcji kwadratowej w jednym punkcie.
Poza tym punkt (−3;−12) nie należy do tej funkcji kwadratowej
28 sty 12:28
lala30041: dziekuje ,
b)y=x²−2x−8 i y=−3x−2
−3x−2=x2−2x−8
tak podstawic ?
28 sty 12:32
J: Przede wszystkim popraw zadanie a), bo niestety jest źle rozwiązane.
28 sty 12:43