wyznacz wartosc b i c, dla których punkty A i B należa do wykresu funkcji f, gdy
lala30041: wyznacz wartosc b i c, dla których punkty A i B należa do wykresu funkcji f, gdy :
a) f(x)=x²+bx+c , A=(1,2) , B=(3,12)
b) f(x)=3x²−bx−c, A=(1,1) , B=(−1,7)
c)f(x)=−3x²+bx+c, A=(−1,2) B=(−2,−4)
28 sty 11:57
5-latek: Co to oznacza ze punkt nalezy do wykresu funkcji ?
28 sty 12:02
lala30041: sama nie wiem , mam tak podane w zadaniu to przepisałam
28 sty 12:05
5-latek: A to powinnas juz wiedziec chocby z funkcji liniowej
Oznacza to tyle ze ten punkt spelnia rownanie tej funkcji
W podpunkcie a ) funkcja nasza ma postac f(x)=x2+bx+c ale wiemy z e f(x)=y wiec nasza
funkcja bedzie miala postac y=x2+bx+c
Nansz punkt A(1,2) ma takie wspolrzewdne x=1 i y=2 Wiec do tego rownania podstawiamy za y=2
i za x=1 i dostaniemy
2=12+b*1+c
Natomiast punkt B(3,12) ma wspolrzedne x=3 y=12 wiec podstawiajac te wspolrzedne do rownania
funkcji mamy 12=32+b*3+c
Nalezy wiec rozwiazac taki prosty uklad rownan
{2=12+b*1+c
{12=32+b*3+c
Ja zapisze sobie to tak
{1+b+c=2
{9+3b+c=12
jak rozwiazesz ten uklad (metoda jaka chcesz ) to dostaniesz b i c
Pozostale tak samo zrob
28 sty 12:19
lala30041: a jak rozwiazac ten układ i jakie są metody bo naprawde jestem noga z matmy
28 sty 12:30
5-latek: Nie jestes noga tylko leń śm..... nie bede konczyl dalej . Tylko sobie tak wmamiasz i tym sie
tlumaczysz
Ty jestes w liceum a to bylo w podstawowce lub w gimnazjum
https://matematykaszkolna.pl/strona/3778.html chocby tak
28 sty 12:37
5-latek: Kliknij tam tez na zadania i masz przyklady rozwiazane OK?
28 sty 12:38
5-latek: Wiecej pomocy ode mnie nie dostaniesz chyba ze zmienisz link .
Ty oczekujesz gotowcow a nie pomocy
28 sty 12:41