rozwiąż równanie
zagubiona: sin(x+π6)cosx+sinxcos(x+π6)=12 dla x∊<0,2π>.
pomocy!
28 sty 11:44
J: sin(α+β) = sinαcosβ + sinβcosα
28 sty 11:51
Patronus:
| | π | | π | | π | | π | |
(sinx cos( |
| ) + sin( |
| ) cosx) * cosx + sinx(cosxcos( |
| ) + sinx sin( |
| )) = |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | 1 | |
( |
| sinx + |
| cosx) cosx + sinx ( |
| cosx + |
| sinx) = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | |
spróbuj dalej sama
28 sty 11:52
J: Nie prościej ze wzoru na sinus sumy ?
28 sty 11:55
Patronus: no to własnie z sinusa sumy rozpisałem i cosinusa sumy też
28 sty 11:58
J: Ja proponuję tak (post: 11:51) :
.... = sin(x+
π6+x)
28 sty 12:02
bezstronny: J, a jak dalej się za to zabrać? bo też tutaj próbuję rozwiązać sobie to zadanko
28 sty 12:08
J: | | 1 | |
Kiedy sinα = |
| w przedziale <0,2π> ? |
| | 2 | |
28 sty 12:10
Patronus: J − nie kumam jak chcesz to zrobić

bezstronny − a dalej wymnożyć wszysto co się (nie)rusza pododawać (pewnie skorzystać z 1
trygonometrycznej w międzyczasie) i wyjdzie jakieś proste równanko (mam nadzieję

)
28 sty 12:12
Patronus: J − ok juz rozumiem, oczywiśćie że łatwiej!
28 sty 12:12
28 sty 12:13
kax: znaczy J po prostu zauważył wzór na sumę w tym co jest od razu, czyli nasz "x" =
| | π | |
"x+ |
| natomiast nasze "y" = "x"  i potem skrócić do wzoru ale teraz pytanie co dalej  |
| | 6 | |
;>
28 sty 12:14
zagubiona: to jaki jest ten łatwiejszy sposób?
i skąd Ci się to J wzięło?
28 sty 12:15
J: czyli masz 2 równania:
| | π | | π | | π | | 5 | |
2x+ |
| = |
| lub 2x+ |
| = |
| π |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
28 sty 12:16
Patronus: | | π | | 1 | |
no skoro sin(2x + |
| ) = |
| |
| | 6 | | 2 | |
to
2x = 2kπ
x = kπ, k∊{0,1,2}
28 sty 12:17
J: | | π | |
Popatrz na post 11:51, u nas α=x+ |
| oraz β =x |
| | 6 | |
28 sty 12:17
J: Nie trzeba "+ 2kπ" , bo rozpatrujemy w przedziale <0;2π>
28 sty 12:19
bezstronny: kurczę, nie rozumiem tej końcówki, jestem strasznie do tyłu z materiałem, dlatego tutaj próbuję
podglądać zadania innych, ale nie rozumiem tego banalnego zakończenia

jak to robić
28 sty 12:20
J: Rozwiąż dwa równania z postu 12:16 i to jest koniec zadania.
28 sty 12:23
28 sty 12:24
zagubiona: też mi tak wyszło.
28 sty 12:27
J: I po zadaniu
28 sty 12:30
bezstronny : dzięki J
28 sty 12:32
zagubiona: dzięki J!
28 sty 16:02