trygonometria
eewa: wykaż że jeśli tgα + ctgα=2 to th4α+ctg4α=2
jak się za to zabrać?
28 sty 11:14
lol: normalnie
28 sty 11:16
lol: podnosisz stronami do kwadratu
tg2x+2tgxctgx+ctg2x=4
tg2x+ctg2x=2
I drugi raz podnosisz
28 sty 11:18
eewa: a czemu ma być tg
2x+ctg
2x=2 ? dlaczego nagle zniknęło 2tgxctgx?
28 sty 11:43
J: tgx*ctgx = 1
28 sty 11:52
eewa: o faktycznie, dzięki za to !
28 sty 11:54
J:
28 sty 11:56
eewa: czyli analogicznie jak mamy tg
2*ctg
2 też równa się 1 bo 1
1 daje nam 1. Tak ?
28 sty 11:56
J: Dokładnie

... tyko 1
2 = 1
28 sty 12:08