funkcja kwadratowa
Natalia: Zapisz podaną funkcję kwadratową na inne formy jakie znasz i mam taki przykład:
y=3(x+2)2−6
Obliczyłam że delta wychodzi 72 ale chyba źle mi wyszło dlatego proszę o pomoc
22 paź 19:13
Eta:
y= 3(x +2)
2 −6 −− to postać kanoniczna
y =3( x
2 +12x +4) −6=3x
2 + 12x +6 −−− trójmian kwadratowy
y= a( x −x
1)(x −x
2) −−− postać iloczynowa
więc Δ= 72
√Δ= 6
√2 −−−− czyli dobrze liczyłaś , należało dokończyć:
x
1= −2+
√2 x
2= −2−
√2
zatem:
y= 3( x +2 −
√2)( x +2+
√2)
PS: Zaraz
AS mnie skarci ,że podaję gotowca
22 paź 19:23
Natalia: co to znaczy trójmian kwadratowy

Dzięki
22 paź 19:27
Natalia: Ale pomagać możesz nie podając gotowca co nie albo mnie sprawdzić
22 paź 19:28
Natalia: Bo mam jeszcze problem z takim przykladem tylko tu muszę narysować wykres
mam y=x2+2x
Delta wychodzi mi 4
x1 wychodzi mi −2
x2 wychodzi mi 0
i tu mam jajwiększy problem bo p i q wychodzą mi takie same czy to jest możliwe

p i q = −1
22 paź 19:30
Eta:
Co miałam niby sprawdzać? .... jak Ty nie znasz pojecia
trójmian
22 paź 19:31
Natalia: przypomniało mi się

czy możliwe jest żeby p i q były −1
22 paź 19:32
Eta:
Czemu niby nie?
W( −1,−1) lub W( 0,0) lub W( 4,4) itd...
22 paź 19:33
Natalia: aha dzięki wielkie

Zazdroszczę Ci strasznie że dobrze się znasz na matmie bo mi to ciężko wchodzi
22 paź 19:35
Eta:
"Trening czyni mistrza"..... pracuj , to być może kiedyś ja będę Ci zazdrościć

)
Powodzenia!
22 paź 19:38