Interpretacja geometryczna
Zosia:

Interpretacja geometryczna
y
2 + x
2 ≤2|x|y
Otrzymałam rozwiązanie
(x −y)
2 < 0
(x +y)
2 < 0
Czy zamieszczone rozwiązanie jest poprawne jeśli mogę prosić o wyjaśnienie
Rozumiem że obydwa układy możemy spierwiastkować stąd powstaje wartość bezw.
28 sty 10:43
Zosia: ponawiam
28 sty 10:59
Aga1.:

y
2+x
2≤2IxIy
1)Dla x≥0
mamy y
2+x
2≤2xy
x
2−2xy+y
2≤0
(x−y)
2≤0⇔(x−y)
2=0⇔x−y=0⇔y=x
2)Dla x<0
mamy
y
2+x
2≤−2xy
dokończ i dorysuj
(x−y)
2<0 brak rozwiązania ( nie ma w zbiorze R liczby , której kwadrat jest mniejszy od zera)
(x+y)
2<0 brak rozwiązania
A skąd te nierówności
28 sty 11:09
Zosia: z przekształcenia równania wyjściowego
dla x≥ 0 oraz x< 0
28 sty 11:14