Pomocy !!!!
ALI: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o polu 18cm ².
Oblicz objętosc i pole powierzchni tego stożka.
28 sty 10:41
J:

| | 1 | |
PΔ = |
| a2, bo to połowa kwadratu o boku a. Stąd wylicz "a". |
| | 2 | |
| | 1 | |
r = |
| d , gdzie d to przekatna kwadratu, oraz h = r. Reszta to już wzory. |
| | 2 | |
28 sty 10:50
ALI: a=6
r=3
√2
Pole:
18π + 18
√2π cm
2
a objętość :
18
√2π cm
3
Zgadza się
28 sty 10:59
J: Sprawdż jeszcze raz r.
28 sty 11:02
J: Przepraszam... r = 3
√2
28 sty 11:03
ALI: kurcze już mi się wszystko miesza
28 sty 11:04
ALI: ok , czyli mam ok ?
28 sty 11:04
J: Objętośc jest dobrze. Pokaż jak liczysz pole powierzchni.
28 sty 11:15