wielomian parametry dzielenie
Wiesiu: Dla jakich wartości parametru a, b i c wielomian w(x)=x5+ax4−bx3−3bx2+2cx+12 jest podzielny
przez wielomian q(x)=x3+4x2+x−6 ?
w(1)=0
w(−2)=0
w(−3)=0
i układ równań?
28 sty 10:35
5-latek: jesli CI takie pierwiastki x3+4x2+x−6 wyszly to tak
W(1) rzeczywiscie =0
28 sty 10:39
Wiesiu: jest jakiś sposób na rozwiązania układu równań, bo wyznaczam coś i stale wychodzi 0=0
28 sty 10:43
5-latek: Nie wiem ale moze sprobuj wielomian w(x) zapisac tak
W(x)=x5+ax4−b(x3+3x2)+2cx+12
28 sty 10:53