Określ zbiory potęgowe
michu: Niech A={1,Ø} , B={0,Ø}
Określić zbiory potęgowe zbioru A i B, następnie sprawdzić czy 2AuB = 2A u 2B
2A = {Ø,{1,Ø},{1},{Ø}}
2B = {Ø,{0,Ø},{0},{Ø}}
teraz jak zrobić 2AuB i 2A u 2B
28 sty 10:35
michu: Jedno zrobiłem 2Au2B = {Ø,{1,Ø},{0,Ø},{1},{0},{Ø} teraz nie wiem jak zrobić 2AuB
28 sty 10:46
michu: mógłby ktoś sprawdzić poprawność mojego wyniku?
2A = {Ø,{1,Ø},{1},{Ø}}
2B = {Ø,{0,Ø},{0},{Ø}}
2Au2B = {Ø,{1,Ø},{0,Ø},{1},{0},{Ø} − 6 elementów
2AuB = {0,Ø,1} = {Ø,{0,Ø,1},{0},{Ø},{1},{0,Ø},{0,1},{Ø,1}} − 8 elementów
2Au2B ≠ 2AuB
28 sty 11:19
michu: Drugie zadanko mam 2A∩ 2B = 2A∩B części wspólnej już nie wiem jak zrobić.
28 sty 18:31