interpretacja geometryczna
Zosia: interpretacja geometryczna
y ≥ | x−2|
|x − y | ≤ 2
jak powinnam podstawić pierwsze równanie
1) x − 2 > 0 ⇒ | x−2| = x −2
| x −(x −2)| ≤ 2
2) x − 2 < 0 ⇒ | x−2| = −(x −2)
| x + (x −2)| ≤ 2
jak będzie wyglądał rysunek?
28 sty 10:20
Zosia: ponawiam
28 sty 10:36
Aga1.:

y≥Ix−2I
28 sty 10:37
Aga1.:

−2≤x−y≤2
czyli
1) x−y≤2 ⇒−y≤−x+2⇒y≥x−2
i 2) x−y≥−2
dorysuj 2) i wyznacz część wspólną
28 sty 10:41
Zosia: rozumiem dziękuje,
mogę zamieścić jeszcze jeden przykład ?
28 sty 10:59
Zosia: rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań
|x| + |y| = 5
xy = − 6
rozbiłam na 4 przypadki
x>0 i y>0
x + y = 5 ⇒ y =5 − x
x(5 − x) = − 6
5x − x2 + 6 = 0
Δ
itd.
Jednak mam pytanie dlaczego równanie |x| + |y| = 5 − opisuje kwadrat o wierzchołkach (5,0),
(0,5), (−5,0), (0, −5)?
28 sty 11:05
Aga1.: A może występuje nierówność?
28 sty 11:12
Zosia: czy rozbicie na 4 przypadki jest poprawne?
Treść brzmi : Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań :
|x| + |y| = 5
xy = − 6
28 sty 11:29
Zosia: błąd w podręczniku czy inna możliwość skoro nie ma nie równości
28 sty 16:22
Aga1.:

Graficznie
IyI=−IxI+5
gdy y≥0 to y=−IxI+5 kolor niebieski
y
1=IxI
y
2=−IxI kolor pomarańczowy
Rozwiązanie kolor czerwony (dwa punkty)
Dokończ dla y<0
28 sty 17:36