ciągi
bww: dla jakiego x ciąg (sinx, sin2x, sin4x) jest geometryczny? mam na razie tak:
b2=ac
(sin2x)2=sinx * sin4x
(2sinxcosx)2=sinx * sin4x
4sin2xcos2x=sinx * sin4x
no i nie wiem co dalej, podzielić to przez sinx? wtedy nic mi i tak nie wychodzi..
27 sty 23:44
Janek191:
Zapisać inaczej sin 4x

sin 4x = 2 sin 2x cos 2x = ... dokończ
27 sty 23:46
bww: no to dalej to samo jest tylko sinx * 2sin2xcos2x.. nie wiem co z tym dalej zrobić, skrócić sie
nie da ani nic.
27 sty 23:55
ICSP: (sin2x)2 = 2sinx * sin2x * cos2x
(sin2x) * [ sin2x − 2sinxcos2x] = 0
sin2x * sinx * [ 2cosx − cos2x] = 0
sin2x * sinx * [ cosx − 2cos2x + 1 ] = 0
sin2x * sinx * (2cos2x − cosx − 1) = 0
dalej bez problemów.
28 sty 00:17
ICSP: Zgubiłem 2 przy cos2x w trzeciej linijce.
28 sty 00:18
Janek191:
Dalej zamienić sin2x na 2 sin x cos x oraz cos 2x na cos
2 x − sin
2 x
wymnożyć i uprościć
28 sty 00:20