równanie trygonometryczne
Proceder: Wyznacz sin4x
wiem ,że jest to III ćwiartka układu i cosx będzie dodatni,
mam wyjść z 1 trygonometrycznej zeby obiczyć sinx?
czy sin4x to 2(sin2x)=2(2sinxcosx)?
27 sty 23:27
ICSP: sin4x = 2sin(2x)cos(2x) = 2sinxcosx(cos
2x−sin
2x)
| | 5 | |
i tak. Masz wyjść z jedynki trygonometrycznej aby obliczyć sinx = − |
| |
| | 13 | |
27 sty 23:29
Janek191:
To jest IV ćwiartka , a nie III
27 sty 23:34
Proceder: | | 5 | |
sinx=− |
| bo to 3 ćw i tam jest ujemny tak? |
| | 13 | |
27 sty 23:35
Proceder: Janek191 masz racje,moje przeoczenie,dziękuje
27 sty 23:38