granica
hilf: oblicz granice przy n−−>nieskonczonoisci (sin2n+cosn)/(n3+n+1)
27 sty 23:10
Maslanek: Do zera
Wykorzystaj twierdzenie o trzech ciągach i ograniczoność tych w liczniku
27 sty 23:28
hilf: czyliwyszlo +/− nieskonczonosc
27 sty 23:44
Maslanek: Nie...
27 sty 23:46
Janek191:
0
27 sty 23:47
hilf: no to nie wiem, skoro −2<=......<=2
27 sty 23:48
Maslanek: Tak. Podziel to teraz przez n3+n+1.
I przyłoż granicę przy n→∞
27 sty 23:48
hilf: no tak, dzieki
27 sty 23:50
hilf: a jak przy n−−−>0 to wyjdzie −niesk. i plus nieskon
27 sty 23:50
Maslanek: Przy takim oszacowaniu tak, bez oszacowania wyszłoby 1
27 sty 23:52
PW: Jak n→0 w ciągu? To jest granica ciągu, a nie funkcji.
27 sty 23:54
hilf: a granica przy x−−>0 z x*sin4x*ctg2x to 4?
28 sty 00:00
PW: Tak,,
| | cos2x | | cos2x | |
xsin4xctg2x = 2xsin2xcos2x |
| = 4xsinxcosxcos2x |
| = |
| | sin2x | | sin2x | |
| | x | |
4 |
| cos3xcos2x i już widać |
| | sinx | |
28 sty 00:21
hilf:
28 sty 00:23