Indukcja matematyczna
Jacek: Indukcja matematyczna
Hej. Mam do udowodnienia takie coś 1*1!+2*2!+3*3!+...+n*n!=(n+1)!−1
Przy n=1 L=P czy OK
Przy n=k to będzie (k+1)!−1 wynik
Po obliczeniach dochodzę do sytuacji:
((k+1)!−1)+(k+1)*(k+1)! i co tu mam dalej zrobić? Mam to wyciągnąć przed nawias (k+1)! ?
27 sty 23:10
Maslanek: Wyłącz (k+1)! przed nawias
Masz: (k+1)!*(1+k+1)−1=(k+1)!*(k+2)−1=(k+2!)−1. Q.E.D.
27 sty 23:30
Jacek: Jeszcze takie coś:
1+2+22+23+...+2n−1=2n−1
n=1 L=P −−−> OK
n=k wynik tu to będzię 2k−1
n=k+1 to: 2k+1−1
Liczę, liczę i do chodzę teraz do takiego czegoś:
2k−1+2k i co dalej mam to rozłąćzyć czy jeszcze przetransformować wynik k+1?
27 sty 23:43
Maslanek: Wszystko wskazuje na to, że zrobiłeś coś nie tak

zał: 1+...+2
k−1=2
k−1
teza:
L=1+...+2
k−1+2
k=(zał.)=2
k−1+2
k=2*2
k−1=2
k+1−1.
27 sty 23:48
Jacek: Już widzię swój błąd. Raz źle spojrzysz i wszystko w tyle..
Zamiast spisać 2
k−1 to spisałem 2
k−1 a że były obok siebie to się zlały.
Dzięki teraz wyszło
27 sty 23:58