funkcja wymierna
Tomasz: Witajcie. Przerabiam aktualnie funkcję wymierną i utknąłem na pewnym zadaniu.
Dwa pociągi osobowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 616 km. Pociąg jadący z
miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do miasta A i
jechał z prędkością o 11km/h mniejszą. Pociągi te dojechały do celu w tym samym momencie.
Oblicz z jakimi prędkościami jechały te pociągi.
Znalazłem na tym forum rozwiązanie, ale niezbyt rozumiem końcówkę. Użytkownik Pigor przedstawił
to w następujący sposób:
niech vzA= x = ? i vzB= vzA−11= x−11 = ? − szukane
prędkości średnie (szybkości) z miast A i B odpowiednio i x>11 , to ze wzoru
s=v*t na długość przebytej drogi s w czasie t z prędkością średnią (szybkością)
v i warunków zadania :
vzA*t = 616 i vzB*(t+1) = 616 ⇒ xt = 616 i (x−11)(t+1) = 616 ⇔
⇔ t = 616x i (x−11)(616x+1) 616 / *x ⇒ (x−11)(616+x) = 616x ⇔
⇔ 616x+x2−11*616−11x=616x ⇔ x2−11x−11*616 = 0 i Δ = 112+4*11*616 =
= 112+4*112*56 = 112(1+4*56) = 112*152 = 1652 i √Δ=165 ⇒ x=1/2(11+165}=
= 1/2*176 = 88 i to x>11 , zatem
vzA= 88kmh, a vzB=88−11= 77kmh − szukane prędkości
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z tego co zrozumiałem − najpierw wyliczył T, następnie podstawił to do wzoru, wyliczył wzór i
doszedł do postaci ogólnej, wyliczył deltę i jej pierwiastek... i nie mam pojęcia skąd wzięło
się x=1/2(11+165). Mógłby mi to ktoś wyjaśnić ?
27 sty 22:43
mea:
z A do B: v, t z B do A: v+11, t−1 , v>0, t>1
v*t=s , s= 616 km
(v+11)*(t−1)=616
| | 616 | |
(v+11)( |
| −1)=616 /*v |
| | v | |
(v+11)(616−v)=616v
v
2+11v−11*616=0 Δ = 27 225.
√Δ=165
| | −11+165 | | −11−165 | |
v= |
| = 77 v v= |
| <0 odrzucamy |
| | 2 | | 2 | |
to z A do B jechał z prędkością
77km/h
zaś z B do A jechał z prędkością 77+11=
88km/h
27 sty 22:57
Tomasz: Dzięki. o to chodziło. Teraz już rozumiem.
27 sty 23:31
mea:
27 sty 23:59