Pochodne
Monika55: Niech f(x)= cos(sin√x). Obliczyć lim f'(x).
x−>0
Proszę o pomoc. Potrzebne mi to zadanie do zaliczenia, a nie mogę sobie z nim poradzić.
27 sty 22:29
Maslanek: To policz najpierw f'(x) i podaj
27 sty 22:29
Monika55: Ale jak zapisać inaczej tą funkcję?
27 sty 22:35
Maslanek: Nijak

To złożenie trzech funkcji:
√x: [0,
∞)→[0,
∞)
sinx: R→[−1,1]
cosx: R→[−1,1]
Po złożeniu zbiór wartości się zawęzi do [0,cos 1].
No, ale nieważne. Licz f'(x)

Nie musisz wiedzieć tego co wyżej
27 sty 22:39
Monika55: Dalej nie za bardzo wiem o co chodzi, jaki wzór mam zastosowac do obliczenia pochodnej tej
funkcji.
27 sty 22:46
Monika55: Wychodzi mi sinxcosx + 2x i to wszystko przez 2√x.
27 sty 22:54
Maslanek: To po kolei liczymy:
cos'(sin
√x)=−sin(sin
√x)*sin'
√x=−sin(sin
√x)*cos
√x*
√x'=
| | 1 | |
=−sin(sin√x)*cos√x* |
| |
| | 2√x | |
27 sty 22:58
Monika55: Aha. I co dalej? W odpowiedziach rozwiązanie to −1/2
27 sty 23:14
Maslanek: Licz granicę...
| | 1 | | sin(sin√x) | |
U{sin(sin√x){2√x} powinno wyjść |
| , czyli |
| →1 |
| | 2 | | √x | |
Myślę, że spokojnie można by skorzystać z oszacowania: sin
√x<
√x, bo badamy granicę i tak
dla 0
+ (dziedzina), a dla każdego x∊(0,
∞) sin(x)<x
27 sty 23:22