2 formuly
Sebo: jak napisac 2 formuly w EXCELu :
W pewną niedzielę centrum handlowe przyznało rabat w wysokości 10% wydanej kwoty osobom, które
spełniły jeden z dwóch warunków:
a) wydały co najmniej 200 zł i mają kartę stałego klienta
lub b) wydały co najmniej 500 zł
27 sty 22:07
Sławek:
Zakładam, że do komórki A2 wpisuje się wydaną kwotę, a w komórce B2 wpisuje się słowo TAK, gdy
klient ma kartę.
=JEŻELI(LUB(A2>=500; ORAZ(A2>=200;B2="TAK")); 0,9*A2; A2)
27 sty 22:43
Sebo: do pkt A
=JEŻELI(LUB(E8>=200; ORAZ(F8="TAK")); 1,1*E8; E8)
robi 110% kazdemu (nawet tego co nie ma karty)
LUB trzeba chyba inna funkcja zakonczyc
cos w stylu "i"

?
27 sty 23:00
Sebo: zrobilem
=JEŻELI(ORAZ(a2>=200; ORAZ(b2="TAK")); 1,1*a2; a2)
dziek za pomoc
27 sty 23:02
Sławek:
Sorry, ale Twoja formuła nie jest dobra.
28 sty 00:05