.
icoverty: Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
w mianowniku 3 też jest do potęgi x, tylko jakoś nisko jest pokazane
27 sty 22:04
icoverty: można to rozwiązać w ten sposób, że rysuję sobie wykres i odczytuję wyniki tak jakby y=m ?
27 sty 22:22
Aga1.:

| | 3x+1−1 | |
Narysuj wykres funkcji y=I |
| I kolor różowy |
| | 3x | |
i proste y=m dla różnych m i patrz ile punktów wspólnych ma prosta z różowym wykresem.
27 sty 22:23
icoverty: ok, dzięki

ale czy przypadkiem x∊(−1,
∞)
27 sty 22:49
pigor: ..., np. tak :
| | 3x+1−1 | |
| |
| |= m /* 3x >0 ∀x∊R ⇔ |3x+1−1|= 3x*m i m<0 , to ma 0 rozwiązań v |
| | 3x | |
v |3
x+1−1|= 3
x*m i m=0 , to 3
x+1−1=0 ⇔ x+1=0 ⇔ x=−1 ma 1−dno rozwiązanie v
v |3
x+1−1|= 3
xm i m>0 ⇔ (3
x+1−1=−3
xm v 3
x+1−1=3
xm) i m>0 ⇔
⇔ (3*3
x+m*3
x=1 v 3*3
x−m*3
x=1) i m>0 ⇔ (3
x(3+m)=1 v 3
x(3−m)=1) i m>0,
a więc już podsumowując widać, że :
{ 0 rozwiązań gdy m <0 ;
g(n)= { 1 rozwiązanie gdy m=0 v m≥3 ;
{ 2 rozwiązania gdy 0 < m < 3 ............
27 sty 22:51