funkcje kwadratowe (zadanie z parametrem)
Justa: Witajcie Drodzy Matematycy.
Jak zabrać się ze takie zadanie?
Dla jakich wartości parametru m dana nierówność jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą.
x2+(m+1)x+3m+3>0
27 sty 21:56
ICSP: a > 0 zatem wystarczy aby Δ < 0
27 sty 21:57
Justa: skąd założenie, że Δ<0 ?
27 sty 22:00
PW: Tylko nie daj się nabrać na to, że Δ<0 dla wszystkich m.
27 sty 22:02
ICSP: a =1 > 0 więc nierówność ma ramiona do góry. Mamy nierówność w postaci :
x2 + bx + c > 0
Ma być spełniona dla dowolnego x − musi leżeć w całości nad osią OX (wtedy przyjmie tylko
wartości dodatnie). Skoro leży w całości nad osią OX to nie przecina tej osi. Skoro nie może
przeciąć osi OX to nie ma miejsc zerowych. Jak nie ma miejsc zerowych to Δ < 0
27 sty 22:04
Justa: ajj.. no tak..
dziękuję
27 sty 22:08
Justa: Δ=m2+2m+1−4(3m+3)=m2+2m+1−12m−12=(m+1)(m−11)
Δ<0
(m+1)(m−11)<0
m=−1 v m=11
m∊(−1;11)
jest ok ?
27 sty 22:12
PW: Ok będzie jak udzielisz odpowiedzi:
Równość jest spełniona przez wszystkie liczby rzeczywiste x dla m∊(−1, 11).
Napis m=1 ∨ m=11 jest zbędny, od razu m∊(−1, 11) − rozwiązujemy przecież nierówność.
27 sty 22:29