Witam. Proszę o podpowiedź jak to rozwiązać
mloda: x3 − 9x2 − 3x +27=0
27 sty 21:42
daras: znaleźć pierwiastek choćby jeden
27 sty 21:44
sushi_ gg6397228:
grupowanie 1z2 i 3z4
27 sty 21:44
mloda: x2(x−9) −3(x+9)=0
doszłam do tego momentu
27 sty 21:48
sushi_ gg6397228:
drugi nawias źle zapisany
27 sty 21:57
mloda: x2(x−9)−3(x−9)
(x2−3)(x−9)=0
(x−3)(x+3)(x−9)=0
z pierwszego wychodzi x=3, z drugiego x=−3 ,z trzeciego x=9
i to koniec?
27 sty 22:06
sushi_ gg6397228:
(x2−3) ≠ (x−3)(x+3)
27 sty 22:07
mloda: nie?a ze wzoru skróconego mnożenia?
27 sty 22:10
sushi_ gg6397228:
tak, tylko trzeba umieć go używać, a nie na pałę walić liczby
27 sty 22:11
mloda: no rzeczywiście, sama się zaplątałam. poddaje się
27 sty 22:12
agulka: x2−3=(x−√3)(x+√3)
27 sty 22:13
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
27 sty 22:14
mloda: ok dziękuje. a taki przykład?
x3−9x2+8x=0
x(x2−9x+8)=0
mozemy z nawiasu policzyc Δ=b2−4ac? czyli Δ=81−4*1*8 czyli Δ=49
27 sty 22:21
sushi_ gg6397228:
i dalej x1=...
x2=...
27 sty 22:24
agulka: √Δ=7
x(x−1)(x−8)=0
27 sty 22:29
mloda: x1=9−7/2 to jest x1=1
x2=9+7/2 to jest x2=8
tak?
a co z tym x co mi został przed nawiasem?
27 sty 22:34
sushi_ gg6397228:
produkuje trzecie miejsce zerowe
27 sty 22:37