Grania funkcji. Pomocy!
Milka01: Grania funkcji.
Bardzo proszę o pomoc. Potrzebuję żeby ktoś dokładnie rozwiązał mi 2 przykłady z granic
funkcji.
Z góry bardzo dziękuje!
27 sty 21:41
PW: a) Taka granica nie istnieje (nie ma sensu o nią pytać), bo dla x≤0 funkcja nie jest określona
− nie ma dziedziny. Można pytać o granicę prawostronną w zerze:
x→0+
Wystarczy podzielić licznik i mianownik przez
√x i widać.
27 sty 21:58
pigor: ..., np.
| | x2+3x−4 | | (x+4)(x−1) | |
b) lim x→1 |
| = lim x→1 |
| = |
| | x3−x | | x(x2−1) | |
| | (x+4)(x−1) | | x+4 | |
= lim x→1 |
| = lim x→1 |
| = |
| | x(x−1)(x+1) | | x(x+1) | |
| | 1+4 | | 5 | | 5 | |
= |
| = |
| = |
| = 2,5. |
| | 1(1+1) | | 1*2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x+√x | | √x(x1−12+1) | |
a) lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = |
| | √x | | √x | |
= im
x→0 (
√x+1)= 0+1=
1 . ...
27 sty 21:59
pigor: ...świętą prawdę mówi
PW , lim
x→0tej funkcji nie istnieje,
| | x+√x | | x+√x | |
ale funkcja f(x)= |
| w granicy lim x→0+ |
| = 1, |
| | √x | | √x | |
czyli na wykresie w punkcie (0,1) ma puste kółeczko. ...
27 sty 22:11
Milka01: Bardzo dziękuje
28 sty 08:48
OlekA: Granice funkcji
Potrafi ktoś obliczyć gracę tej funkcji:
DZIEKI
28 sty 11:29
J: Sprowadż do wspónego mianownika i podziel licznik i mianownik przez x w najwiekszej potedze.
28 sty 11:36