równanie trygonometryczne
adam: rozwiąż równanie
4sin
4x − 5cos
2x − 1 =0
prosze o pomoc
27 sty 21:29
kika: podstaw cos2x=1−sin2x
27 sty 21:33
adam: próbowałem a to co mi później wychodzi,
4sin
4x − 5 + 5sin
2x −1=0
czyli
4sin
4x + 5sin
2x −6=0 i dalej próbowałem wyłączać przed nawias sin
2x ale niewiele mi z tego
wychodzi
27 sty 21:37
sushi_ gg6397228:
sin2 x = t + założenia, masz rownanie kwadratowe
27 sty 21:39
adam: t∊<−1,1> i potem z górki, ooo wielkie dzięki
27 sty 21:40
sushi_ gg6397228:
t ∊ <0; 1>, bo jest tam sinus do potęgi drugiej, a nie pierwszej
27 sty 21:43
adam: a no tak
27 sty 21:45