Wyznacz największą liczbę rzeczywistą spełniającą nierówność
xXx: | | 3x − 2 | |
Wyznacz największą liczbę rzeczywistą spełniającą nierówność | |
| | ≥ 3 |
| | x + 1 | |
27 sty 21:15
sushi_ gg6397228:
z czym masz dokładnie problem?
27 sty 21:22
27 sty 21:24
sushi_ gg6397228:
rozbic na dwa moduły, przemnozyć przez mianownik i potem jest zwykla nierownosc z dwoma
modułami na trzech przedziałach
27 sty 21:26
xXx: ok juz rozumiem
27 sty 21:28
xXx: | | 2x − 3 | |
A jak mam wyznaczyć funkcję odwotną do takiej f(x) = |
| |
| | x −3 | |
27 sty 21:29
sushi_ gg6397228:
| | a | |
zapisz w postaci y= |
| +q |
| | x−p | |
potem tak przekształcaj wzór, aby dostać "gołego" x
27 sty 21:30
xXx: | | 4,5 | |
Tylko to przekształcanie mi nie chce wychodzić postać mam: f(x) = 2 + |
| |
| | x − 3 | |
27 sty 21:32
sushi_ gg6397228:
a≠ 4,5
policz jeszcze raz
27 sty 21:34
27 sty 21:41
sushi_ gg6397228:
liczba "a" wychodzi całkowita
27 sty 21:44