zespolone
lolek: Jak się za to zabrać? Ogólnie wiem jak sie robi takie zadania tylko mam problem z tym |z−1|
|z−1|+z=3 (przy z jest sprzężenie)
wiem, że |z|= √x2+y2 jednak z |z−1| nie wiem jak postąpić. Proszę o podpowiedź
27 sty 21:11
Mila:
Napisz z sprzężone jako ż, bo nie wiem, które jest sprzężone.
27 sty 21:18
lolek: |z−1|+ż=3
27 sty 21:41
Mila:
z=x+iy x,y∊R
ż=x−iy
|x+iy−1|+x−iy=3⇔
|(x−1)+iy|+x−iy=3
√(x−1)2+y2+x−iy=3
i męcz się dalej
27 sty 21:55
lolek: Dziękuję za odpowiedź. Niestety wychodzi mi z=3 a powinno wyjść z=2 i nie wiem gdzie robię
bląd...
27 sty 22:15
Mila:
(√(x−1)2+y2+x−3)−iy=0⇔
y=0 i
(√(x−1)2+y2+x−3)=0
(√(x−1)2+y2=3−x i y=0
(x−1)2+0=9−6x+x2
x2−2x+1=9−6x+x2
4x=8
x=2, y=0
z=2+i*0
27 sty 22:48
Maslanek: √(x−1)2+y2=(3−x)+iy
Podnosimy do kwadratu (te liczby i tak są nieporównywalne, więc nie ma problemu

)
(x−1)
2+y
2=(3−x)
2−y
2+2i*(3−x)y
x
2−2x+1+y
2=x
2+9−6x−y
2+2i(3y−xy)
2y
2+4x−8+2i*y(3−x)=0
Stąd układ:
2y
2+4x−8=0
y(3−x)=0
Czyli albo:
y=0
x=2
albo:
x=3
y
2=−2 → sprzeczne
Czyli: z=2+0i=2
27 sty 22:55
lolek: Ogromne dzięki, nie wiem co bym zrobił bez was
27 sty 23:12