Wartość bezwzględna.
Maja: Wartość bezwzględna:
Poproszę o opis tego, jak to wykonać przy obliczeniach:
W = |3x + 30| − |x − 2|.
Podobno ma wyjść W = 4x + 28 i nie mam pojęcia jak do tego dojść
27 sty 20:44
sushi_ gg6397228:
brakuje załozen na "x"
27 sty 21:29
PW: Te kreseczki można opuścić bezkarnie, jeżeli wewnątrz stoi liczba dodatnia lub 0, czyli dla x
takich, że
(1) 3x+30 ≥ 0 i x−2 ≥ 0
mamy po prostu
W = 3x+30 − (x−2) = 3x+30 − x +2 = 2x + 32.
Dla x takich, że
(2) 3x+30 ≥ 0 i x−2 < 0
zgodnie z definicją wartości bezwzględnej (już nie będę pisał o "opuszczaniu kreseczek")
W = 3x+30 − (−x+2) = 4x+28.
Dla x takich, że
(3) 3x+30 < 0 i x−2 <0
W = −3x−30 − (−x+2) = −2x − 32
Są zatem trzy różne wzory na W − w zależności od tego z którego przedziału bierzemy x. Żeby nie
było za łatwo musisz sama rozszyfrować co znaczą warunki (1), (2) oraz (3).
27 sty 21:41