Walec wpisany w kule. Oblicz maksimum.
HELP: Witam!
Potrzebuje waszej pomocy z pilnym zadaniem.
W kulę o promieniu R wpisany jest walec obrotowy. Oblicz, przy jakiej wartości promienia r
podstawy walca pole jego powierzchni bocznej S osiąga maksimum.
27 sty 20:39
daras: a jaki walec nie jest obrotowy
27 sty 20:42
HELP: Zapewne nie ma, takie mam polecenie.
27 sty 20:45
daras: to masz głupie polecenie
27 sty 20:48
daras: a zrobił już jakie podejście?
27 sty 20:48
HELP: Przekaże wykładowcy

. Tak, rysunek narysowałem. Nie wiem nawet od czego zacząć.
27 sty 20:49
daras: od Pitagorasa
27 sty 20:50
Mila:

(2r)
2+h
2=(2R)
2
h=2
√R2−r2
S=2πrh⇔S(r)=4πr*
√R2−r2
| | −2r | | R2−r2−r2 | |
S'(r)=4π*(1*√R2−r2+ |
| )=4π* |
| |
| | 2√R2−r2 | | √R2−r2 | |
S'(r)=0⇔R
2−2r
2=0
| | R√2 | |
Dla r= |
| funkcja S(r) osiąga maksimum ( zbadaj jak zmienia się znak pochodnej Z |
| | 2 | |
| | R√2 | |
dodatniej na ujemną, przy przejsciu przez |
| ) |
| | 2 | |
Dla ciekawości oblicz 2r i h− wniosek?
27 sty 21:14
Zenek: Może mi ktoś wytłumaczyć:
1. Skąd wzięło się −2r w liczniku, dokładniej chodzi mi o samą 2.
| | − 2r | |
2. Jak się to stało z tego (1*√R2−r2+ |
| ) |
| | 2√R2 − r2 | |
| | R2 − r2 − r2 | |
w to |
| |
| | √R2 − r2 | |
27 sty 23:02
Mila:
1) (R2−r2)'=−2r
2) sprowadzenie do wspólnego mianownika
27 sty 23:05
Zenek: Ok, ale czy w liczniku nie powinno być −2r
2 ?
No bo r' *
√R2−r2 + r * (
√R2−r2)' * (R
2−r
2)' =
| | −1 | |
= 1 * √R2−r2 + r * |
| * 2r = |
| | 2√R2−r2 | |
| | −1 * r * 2r | |
= √R2−r2 + |
| = |
| | 2√R2−r2 | |
| | −2r2 | |
= √R2−r2 + |
| = |
| | 2√R2−r2 | |
R
2−2r
2=0
tak?
27 sty 23:30
daras: z pamięci:

trza pobadać funkcję S(r) = 4πr
√R2 − r2 , r∊(0, R), co też można zrobić w pamięci
28 sty 09:42
Mila:
Dobrze,
Zenek, ja w pochodnej "zgubiłam r" w pierwszym zapisie obliczania pochodnej,co
poprawiłeś.
28 sty 14:34