Obliczyć odległość
Kamil: Obliczyć odległość:
prostych równoległych l1: {x+y+z−3=0 l2: {x+y+z−3=0
{2y−z−1=0 {x−2y−z+4=0
27 sty 20:24
Kamil: w l1 na dole ma być x−2y−z−1=0
27 sty 20:26
Kamil: Nikt nie umie?
27 sty 20:38
Krzysiek: może są na to jakieś wzory... nie wiem możesz poszukać.
Ja to bym znalazł punkt (np. A)należący do np. prostej l1 następnie wyznaczył płaszczyznę
prostopadłą do tych prostych i przechodzącą przez punkt A. potem wyznaczasz punkt wspólny
płaszczyzny i prostej l2.
A odległość między dwoma punktami już chyba umiesz policzyć.
27 sty 20:52
pigor: ... wychodzi mi odległość
d= 34√6 , a masz może odpowiedź
27 sty 21:14