.
qwe: Zamien na postać kanoniczną: y= x2
22 paź 17:57
M:
5 maj 12:10
Podstawy Geometrii:
y2=x
5 maj 22:37
Jaś:
postać kanoniczna y = (x − 0)2 + 0
5 maj 23:30
Staś:
y=x2 to postać kanoniczna
5 maj 23:46
Podstawy Geometrii:
W ksiązce Matematyka dla klasy trzeciej liceum ogólnoksztallcącego Stefana Straszewicza (z
której sie uczyłem) jest takie równanie kanoniczne paraboli y
2=2px
| | 1 | |
Jesli zastapimy x przez y i na odwrot i oznaczymy |
| =a to otrzymamy y=ax |
| | 2p | |
Także w ksiące W. Wrona Elementy rachunku wektorowego i geometrii analitycznej (1963r) tez jest
podane takie równanie kanoniczne
Chyba że równanie kanoniczne a postac kanoniczna to zupełnie inne rzeczy to wtedy macie
rację
6 maj 02:06
Podstawy Geometrii:
Oczywiscie otrzymamy nie y=ax tylko y=ax2
6 maj 02:18