de Hospital lim x-> 0 (1+x)^lnx
zbartek28: Obliczyc granica z reguły de Hospitala
lim x−> 0 (1+x)
lnx wynik powinien niby wyjść 1 a mi wychodzi e do nieskonczonosci
pomóżcie
27 sty 19:09
Krzysiek: to pokaż jak liczysz,
i powinno być: x→0+
27 sty 19:10
zbartek28: stosuje wzór ab=eblna
i licze granice limx−>0+ lnxln(1+x)= ln(1+x)/ 1/lnx tutaj stosuje de hospitala bo jest symbol
[0/0] i po policzeniu pochodnych i skróceniu wychodzi mi 1/(1+x) / 1 / (2lnx ) = 2lnx / (1+x)
i to wychodzi nieskonczoność i na koncu podstawiając do e mam e do nieskonczoności
27 sty 19:22
Krzysiek: źle policzyłeś pochodną mianownika (lnx)2≠2lnx
po drugie można skorzystać z liczby 'e' na początku: (1+x)lnx=[(1+x)1/x]xlnx
i teraz liczysz granicę: xlnx
będzie łatwiej.
27 sty 19:27
zbartek28: rzeczywiscie zle policylem mianownik ale gdy podstawiam dobr pochodna mianownika placze sie
dalej w sytuacji takie ze mam symbol 0*nieskonczonosc.. takze nie rozumie tego drugiego
sposobu ktory uwazasz ze jest latwiejszy mozesz mi go wytlumaczyc?
27 sty 19:52
Krzysiek: korzystasz z tego,że: lim
x→0(1+x)
1/x=e
[(1+x)
1/x]
xlnx
nawias kwadratowy zmierza do 'e'
i teraz liczysz granicę: xlnx
| | lnx | | ∞ | |
xlnx= |
| =[ |
| ] i korzystasz z reguły de l'Hospitala |
| | 1/x | | ∞ | |
27 sty 19:58
zbartek28: okej rzeczywiscie mi wyszedl wynik 1 ale dlaczego nawias kwadratowy zmierza do e?
27 sty 20:18
Krzysiek: przecież napisałem wyżej,że korzystasz z liczby 'e'
znajdź odpowiednie tw. o liczbie 'e' w swoich notatkach/wykładach
27 sty 20:27
zbartek28: Ok dzieki
27 sty 20:49