Oblicz granicę.
Józek: Oblicz granice funkcji (Reguła DE L'HOSPITALA )
lim
x−>0
1x + 1sinx
Wychodzi mi 01, może ktoś sprawdzić czy to prawidłowy wynik.
27 sty 19:05
Krzysiek: Nie, granica 0/1=0 to błędny wynik.
po skorzystaniu z tej reguły musisz policzyć granice jednostronne
27 sty 19:14
27 sty 19:22
Krzysiek: 
a skąd takie coś otrzymałeś...
Nie chcę nawet pisać moje przypuszczenia skąd to otrzymałeś.
27 sty 19:29
Józek: sprowadziłem do wspólnego mianownika
PS. W pierwszym poście jest błąd. Powinien być minus, zamiast plusa.
27 sty 19:32
Krzysiek: ok jest minus, tylko ciekawi mnie w jaki sposób sprowadziłeś do wspólnego mianownika...
| | sinx | |
Bo z tego co widzę zrobiłeś coś na zasadzie: |
| =sin |
| | x | |
27 sty 19:37
Józek: pomnożyłem na krzyż
27 sty 19:38
Krzysiek: tylko,że sin(x)*x≠sinx
2
powinno być:
27 sty 19:41
Krzysiek: a i wtedy granica wychodzi zero
27 sty 19:42
Józek: zrobiłem tak wcześniej i wyszło mi 0/1
27 sty 19:46
Krzysiek: nie wiem w jaki sposób wyszła Tobie poprawna granica

ale w sumie wychodzi 0/2=0
27 sty 19:50
Józek: Dzięki za pomoc, na innym forum po prostu zrobili zadanie do połowy i żebym zobaczył jak
powinno się zrobić przykład. Ale twoje cenne wskazówki, również bardzo mi pomogły.
27 sty 20:00