br.obrotowe
iza: znajdz pole powierzchni calkowitej walca ktorego pole powierzchni bocznej wynosi jest rowne
216π i ktorego przekrojem osiowym jest kwadrat
27 sty 18:46
iza: pomocy
27 sty 18:55
iza: prosze bardzo o pomoc.
27 sty 19:12
Kaja: skoro przekrojem osiowym jest kwadrat tzn, że h=2r
Pb=2πrh
216π=2πrh /:π
216=2rh
216=h2
h=2√54
2√54=2r /:2
r=√54
Pc=2πr2+2πrh=2*54π+2π*2*54=...
27 sty 19:16
iza: nie rozumiem tego przejscia 216=h2 skad to sie wzielo?
27 sty 19:20
Kaja: za 2r podstawiłam h
27 sty 19:22
iza: ok.dziekuje za pomoc. a jak obliczam pole calkowite bo moge podstawic 216π czy pole boczne
wyliczac
27 sty 19:23
Kaja: możesz podstawić
27 sty 19:28