jerey: | | 1 | | 2 | | 4 | |
jezeli zdarzenia losowe A i B: P(A)= |
| P(B)= |
| P(A∪B)= |
| |
| | 2 | | 3 | | 5 | |
mam wyznaczyc P(A\B) jest na to jakis wzór bo w tablicach nic nie znalazłem o roznicy zdarzen
losowych
27 sty 18:45
Kaja: P(A/B)=P(A)−P(A∩B)
27 sty 18:48
jerey: dzieki
27 sty 18:53
Mila:

P(A\B)=P(A)−P(A∩B) ( jak przy obliczaniu pola figury)
albo tak:
P(AUB)=P(A\B)+P(B)
dasz radę?
27 sty 18:57
jerey: tak, dziekuje
27 sty 19:03
jerey: a mam jeszcze pytanie , nie dotyczace prawdopodboienstwa ale permutacji.
jezeli w kolejce do kasy biletowej ustawiły sie 4 dziewczynki i 5 chlopcow to liczba wszystkich
ustawien:
4!*5! czy bierzemy ogłem wszystkich pod uwagę nie zważając na kolenosc ustawienia (chodzi mi o
to ze mozemy mieszać chłopców z dziewczynkami naprzemiennie) i założyc ze mozliwych jest 9!
ustawien. Jednak z warunkow zadania: mamy podaną kolejnosc; najpierw ustawiły sie 4
dziewczynki czyli 4! sposoby nastepnie chlopcy 5! sposobów. Zadanie jest podchwytliwe i w
koncu zdurniałem. Mila mozesz mi to wytłumaczyć?
27 sty 19:07
Kaja: nie pisze że dziewczynki stoją przed chłopcami, więc bierzemy ogółem wszystkich pod uwagę.
27 sty 19:11
jerey: czyli mozliwych ustawien jest 9!?
27 sty 19:14
Kaja: tak
27 sty 19:16
Mila:
Napisz dokładnie treść. WAŻNE!
27 sty 19:38
jerey: juz jest w porządku, zle zrozumiałem zadanie po prostu.
W kolejce do kasy biletowej ustawiły się 4 dziewczynki i 5 chłopców. Liczba wszystkich
mozliwych ustawien osób w tej kolejce wynosi
27 sty 20:03
Mila:
9!
27 sty 20:04