matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja
Wictor:
2x − 3
Hey Jak mam wyznaczyć funkcję odwotną do takiej f(x) =
x − 3
27 sty 18:38
Wictor:
?
27 sty 19:33
Wictor:
27 sty 20:46
Janek191:
2x − 3
y =
; x ≠ 3
x − 3
2x − 3 = ( x − 3)*y 2x − 3 = x*y − 3y 2x − x*y = 3 − 3y x*( 2 − y) = 3 − 3y
3 − 3y
x =
2 − y
Po zamianie x na y i odwrotnie otrzymamy
3 − 3x
y =
2 − x
lub
3 − 3x
f(x) =
; x ≠ 2
2 − x
=================
27 sty 22:32