proszę o wskazówkę
tadam: funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe: −3 oraz 2.
a) oblicz wartość wyrażenia f(7)/f(−2)
b) wiedzac dodatkowo ze najwieksza wartośc funkcji f wynosi 25/16 wyznacz wzór funkcji f
c) rozwiąż nierówność f(x)≥3x+10,5
27 sty 18:18
tadam: ..
27 sty 18:34
Kaja: funkcja ta będzi postaci f(x)=a(x+3)(x−2)
a) f(7)=a*10*5=50a
f(−2)=a*1*(−4)=−4a
| | 25 | |
wierzchołek: W(−0,5 , |
| ) |
| | 6 | |
podstaw do tego wzoru na f(x) ten punkt i wylicz a.
27 sty 18:44
tadam: dzięki
27 sty 18:52