matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność ciągu
gg:
2n+1
1+3+5+...+(2n+1)
zbadaj monotoniczność ciągu (a
n
): a
n
=
−
2
n+1
27 sty 17:49
Bizon:
2n+1
(1+2n+1)n
2
a
n
=
−
=
?
2
n+1
27 sty 18:04
Bizon:
... dałem się "wpuścić" −:(
27 sty 18:14
Bizon:
... policzmy ile jest tych wyrazów ciągu w liczniku 2n+1=1+(k−1)2 ⇒ 2n=2k−2 ⇒ k=n+1
1+2n+1
Zatem licznik tego ułamka to
(n+1)=(n+1)
2
2
Zatem:
2n+1
(n+1)
2
a
n
=
−
= .... itd
2
n+1
27 sty 18:28
gg:
2a
1
+(n−1)r
Czy jak S
n
=
n
2
2+(2n−2)2
to dla powyższego: S
2n−1
=
n ?
2
27 sty 18:30