taka ja: przykład: 12 + 22 + ... n2 = n(n+1)(2n +1) / 6
no i liczę:
1. n=1
L= 1 P= 1(1+1)(2*1 +1) / 6 = 1 L=P
2. 12 + 22 + ... k2 = k(k+1)(2k +1) / 6
3. 12 + 22 + ... k2 + (k+1)2 = k+1 (k+1+1 )(2(k+1) +1) / 6
dowód:
L= 12 + 22 + ... k2 + (k+1)2 = k(k+1)(2k +1) / 6 + (k+1)2 = ?
7 paź 20:15
taka ja: ucięło początek... ale mam skorzystać z indukcji matematycznej i wykazać, że dla każdej
liczby naturalnej n mamy ten przykład
7 paź 20:17
Jakub: no i przekształcasz dalej:
k(k+1)(2k+1)/6 + (k+1)
2 =
(k+1) [k(2k+1) + 6(k+1)] /6 =
(k+1) [2k
2+k+6k+6] /6 =
(k+1) [2k
2+7k+6] /6 =
(k+1) (k+2) (2k+3) /6 =
(k+1) (k+2) (2(k+1)+1) /6
co należało udowodnić, więcej o indukcji matematycznej masz tutaj
1116
7 paź 20:41
taka ja: dzięki wielkie. mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego
k(<-to znika?) (k+1) [k(<-skąd to k?)(2k+1) + 6(k+1)(<-dlaczego znika kwadrat?)] /6
może i głupie pytania, ale ja tego nie wiem...
7 paź 21:14
Jakub: Mam sumę k(k+1)(2k+1)/6 + (k+1)2 i wyciągam przed nawias kwadratowy k+1. Z pierwszego
składnika sumy zostaje w nawiasie kwadratowym k(2k+1)/6 a z drugiego składnika sumy k+1
7 paź 22:26