Fizyka
blan: Czy jet ktoś tutaj kto ogarnia fizykę bo mam takie pytanie ? Kiedy za moment siły możemy
wstawić T*r a kiedy F*sin*r ?
Jednorodny walec o promieniu R= 10 cm i masie M= 0.8 kg stacza się bez poślizgu z równi
pochyłej o kącie nachylenia α = 39 o wysokości H= 1.3 m. Obliczyć moment siły działający na
walec, prędkość kątową, liniową i moment pędu walca po stoczeniu się z równi.
I tu się właśnie stosuje że M=F*sin *r
Na szczycie równi o kącie nachylenia α = 30 o stoi kula o promieniu r = 5 cm i masie m = 100
g. Współczynnik tarcia kuli o równię wynosi 0.1. Kulę puszczono, czy kula będzie toczyć się z
poślizgiem czy bez? A tu się stawia że jest to tarcie?
27 sty 17:21
daras: Ja tam całej nie ogarniam ale..
jeśli ∡(r,F) = 90o to sin 90o =1 wtedy wystarcza M=rF
i tak jest zazwyczaj w szkole średniej
27 sty 17:32
blan: a to są niestety już studia
i właśnie nieraz tarcie a nieraz Fs
27 sty 17:43
daras: to bełgot
Ty mylisz pojęcia momentów sił z samymi siłami(siłą tarcia) a tarcia też są różne
27 sty 17:44
daras: w zad.2 też
kula stoi na głowie czy na palcach? jezeli taka jest faktyczna treść podana przez cwiczeniowca,
to współczuję zajrzyj na fizyczny.net tam masz takich zadań cały pęczek
27 sty 17:47
blan: tak takie są zadania taka jest dokładna treść.Kots może mi to wytłumaczyć ?
27 sty 17:54
blan: Daras możesz mi podać link z tej strony fizyczny net gdzie to ładnie tłumaczy ktoś ?
27 sty 17:58
daras: www.fizyczny.net
27 sty 18:46
daras: ale lepsij pomyśl nad zmianą kierunku studiów bądź uczelni
27 sty 18:47