granica
Kelu: lim
x−>0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 0 | |
( |
| − |
| ) = [ |
| − |
| ] = [ |
| ] |
| | x | | ex −1 | | 0 | | 1−1 | | 0 | |
Teraz L'Hospital? Pochodna pierwszej funkcji przez pochodną drugiej? Na dole stosuje wzór na
dzielenie pochodnych?
27 sty 17:11
Krzysiek: najpierw sprowadź ułamki do wspólnego mianownika a potem skorzystaj z reguły
del'Hospitala(jeżeli można z tego skorzystać oczywiście)
27 sty 17:31
Kelu: czyli:
| | ex−1 | | x | |
( |
| − |
| ) ? |
| | xex−1 | | xex −1 | |
27 sty 17:37
Krzysiek: w mianowniku masz x(ex−1) a nie xex−1
zapisz to w postaci jednego ułamka, masz symbol 0/0 i policz pochodną licznika i
mianownika(osobno liczysz, a nie korzystasz ze wzoru na pochodną ilorazu)
27 sty 17:40
Kelu: | | ex −1−x | | ex − 1 | |
pochodne z: |
| = |
| wyszło mi coś takiego |
| | x(ex−1) | | ex −1 +xex | |
27 sty 17:54
Krzysiek: ok i znów symbol 0/0 i znów korzystasz z tej reguły.
27 sty 17:56
Kelu: wyszło 1/2. Tak, jak w wynikach! Dziękuje bardzo

.
27 sty 17:58