Rozwiązaniami równania x^2+bx+c=0 są liczyby 8 i (-3). Wyznacz parametry b,c
Natalia: Rozwiązaniami równania x2+bx+c=0 są liczyby 8 i (−3). Wyznacz parametry b,c
27 sty 17:06
ICSP: a może twoja propozycja ?
27 sty 17:07
Bizon:
podstawiaj i licz −
27 sty 17:07
J: y(8) = 0
y(−3) = 0 i masz układ równań z dwiema niewiadomymi b i c
27 sty 17:07
ICSP: :(
27 sty 17:09
J: Sorry..
27 sty 17:10
Bogdan:
Bez układu równań: −b = 8 − 3 i c = 8*(−3)
27 sty 17:13
J: Może nie znać wzorów Viete'a
27 sty 17:17
ICSP: ale postać iloczynową już raczej zna :
y = (x+3)(x−8) = ...
Zawsze łatwiej jest pomnożyć coś 4 razy potem raz dodać, niż rozwiązywać układ równań
27 sty 17:18
J: Racja
27 sty 17:22