matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że ...
N:
128
1. Wykaż, że jeśli a≠0, to a
4
+
≥48.
a
2
2a+b
5
2. Wykaż, że jeśli a.bε(należy) R−{0} i a≠−2b i 6ab−3a
2
=2b
2
−ab, to
=
lub
a+2b
4
2a+b
5
=
a+2b
7
a
c
a+b
c+d
3. Wykaż, że jeśli b≠0, d≠0, a≠b, i c≠d, to
=
⇔
=
b
d
a−b
c−d
4. Wykaż, że jeśli a≥0 i b≥0, to a
3
+b
3
≥a
2
b+ab
2
27 sty 16:32
pigor:
..., np. z własności proporcji kolejno tak :
3)
a
b
=
c
d
/±1 ⇔
a
b
±1 =
c
d
±1 ⇔ ⇔
a+b
b
=
c+d
d
i
a−b
b
=
c−d
d
⇔ ⇔
a+b
c+d
=
b
d
i
a−b
c−d
=
b
d
⇔ ⇔
a+b
c+d
=
a−b
c−d
⇔
a+b
a−b
=
c+d
c−d
c.n.w. ...
27 sty 17:30