s
Natalia: Poomocy

Chociaż jeden przykład pomóżcie

a) y=2(x−1)
2−4
22 paź 17:07
grus-grus: ale o co chodzi?
22 paź 17:19
darek: y=2(x2−2x−1)−4
y=2x2−4x−6
delta /\=b2−4ac
/\=16+48 = 60
oblicz p i q i wszystko.
22 paź 17:20
darek: troche mi delta nie wyszla ale chyba czaisz :}
22 paź 17:21
Natalia: Dziękuję
22 paź 17:22
grus-grus: po co Δ do p i q ?
przecież je już widać w postaci kanonicznej
22 paź 17:45
grus-grus: p=1,q=−4
22 paź 17:52
Natalia: jak ci wyszło −4 ?
22 paź 18:13
grus-grus: jaki jest wzór na postać kanoniczną funkcji kwadratowej?
22 paź 18:15
Natalia: ale licząc q ze wzoru też wyjdzie 4?
22 paź 18:16
grus-grus: jakie było polecenie do zad.?,już się pytałem ,nie odpowiedziałaś
22 paź 18:16
grus-grus: q=−4 a nie 4
22 paź 18:16
Natalia: zadanie brzmi zapisz podane f. kwadratowe za pomocą znanych ci postaci: dajmy ten pierwsszy
przykład jest funkcją kanoniczną to po co mam w takim razie liczyć p i q ? jak mam podać to w
iloczynowej i w ogólnej
22 paź 18:17
Natalia: ogólna mi wychodzi 2x2−4x−6 i delta 60 x1 mi wyszedł 2√15 czy to jest możliwe ?
22 paź 18:18
Natalia: x2 wychodzi tyle samo

czy w dobrym kierunku zmierzam ?
22 paź 18:19
grus-grus: darek robi żarty
22 paź 18:20
Natalia:
22 paź 18:21
grus-grus: ogólna ok
22 paź 18:21
Natalia: Obliczyłam chyba wszystko co się da

Więc dobrze to wyszło czy nie
22 paź 18:21
grus-grus: do iloczynowej postaci potrzebne pierwiastki
22 paź 18:21
darek: no to musisz przeksztalcic z kanonicznej na ogolna / iloczynowa , nastepnym razem zapisuj tresc
zadania, bo nie kazdy jest jasnowidzem.
22 paź 18:22
grus-grus: Δ=16+48=64
√Δ=8
22 paź 18:22
Natalia: to tak zrobiłam przekształciłam. Wybaczcie.

wychodzi mi iloczynowa tak 2(x−2
√15)(x−2
√15)
22 paź 18:23
Natalia: aa 8 wychodzi faktycznie
22 paź 18:24
Natalia: to teraz jest już jasne
22 paź 18:24
Natalia: Dzięki

jak będę miała jeszcze problemy to napiszę
22 paź 18:24
grus-grus: x1=−1
x2=6
postać iloczynowa:y=2(x+1)(x−6) możesz to wymnożyć ,żeby sprawdzić
22 paź 18:25
Natalia: jak ci wyszło 6?
x2=... 4+8/4=12/4=3
22 paź 18:34
vilan: Kolejność wykonywania działań sie kłania...najpierw dzielimy i mnożymy potem dodajemy i
odejmujemy.W tym przypadku x2=... 4+8/4=4+2=6
22 paź 19:28
Natalia: aha faktycznie dzięki wielkie
22 paź 19:46
grus-grus: | | 4+8 | |
 za czujność ,prawda ,pomyłka x 2= |
| =3 |
| | 4 | |
y=2(x+1)(x−3)
22 paź 20:08