jerey: o ile procent nalezy zmniejszyc promien koła aby jego pole zmalało o 19%?
x− p koła
0,19*x=0,19x
x−0,19x=0,81x
0,81x ma wynosic pole koła
czyli o 9 % nalezy zmniejszyc promien koła?
27 sty 16:14
jerey: w odp mam wynik 10% ,
27 sty 16:17
Mila:
P=πr
2
πr
2−0,19πr
2=0,81πr
2
0,81πr
2=π(r−x)
2⇔0,81r
2=(r−x)
2
x
2−2rx+r
2−0,81r
2=0
x
2−2rx+0,19r
2=0
Δ=4r
2−4*0,19r
2=3,24r
2
| | 2r+1,8r | | 2r−1,8r | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=1,9r >r lub x=0,1r
27 sty 16:31
jerey: aha, w ten sposob, dzieki
27 sty 16:51
pigor: ..., lub tak ;
P1=81%P ⇒ π(1−x%)2r2=81% πr2 /: πr2 ⇔
⇔ (1−x%)2= 0,81 ⇒ 1−x%=0,9 ⇔ x%=0,1=10%
27 sty 17:15
Mila:
II
0,81r
2=(r−x)
2 /
√
0,9r=r−x
x=0,1r
27 sty 18:06
jerey:
27 sty 18:51