wzory viete'a
Justa:
Moi drodzy, pomóżcie ?

Wyznacz wartości b i c dla których miejsca zerowe x1 i x2 funkcji f(x)=x2+bx+c spełniają
warunki:
|x
1−x
2|=1
x
1*x
2+1=x
1+x
2
i ja robiłam tak, lecz wyniki wychodzą mi inne
http://imgur.com/9HYwBwa (mam nadzieję, że jakość aż tak nie przeszkadza )
dodam że w odp jest tak: b=−3 c=2 v b=−1 c=0
27 sty 16:14
Bizon:
miałaś
| b2 | | 2c | |
| − |
| =1 1 ....a nie 0 |
| a2 | | a | |
mnożysz przez a
2 .... to po prawej a
2 a nie 1
27 sty 16:20
Bizon: przepraszam ....ale masz rzeczywiście a=1
27 sty 16:21
Justa: nawet jeżeli a=1, co wynika z funkcji ?
27 sty 16:24
Justa: już widzę swój jeden błąd ponieważ (−b)
2 =b
2
b
2−2c=1
b
2−2c−1=0
27 sty 16:27
Justa: tyle że wtedy Δ=0
hmm.. nie wiem co robię źle.. ale cały czas mi nie wychodzi.
27 sty 16:28
Justa: ?
27 sty 16:45
Bizon:
x12−2x1x2+x22+2x1x2−2x1x2
zatem (x1+x2)2−4x1x2
27 sty 17:01