oblicz całkę oznaczoną
Siti: Mam policzyć taką całkę oznaczoną do 0 do 2
∫ f(x)dx, f(x)= x2 dla x∊<0,1>
2−x dla x∊(1,2>
wynik wyszedł mi 1, ale nie mam pojęcia jak zapisać poprawnie obliczenia.
27 sty 16:04
Siti: policzyłam całkę z x2, później z 2−x i teraz F(0)=2x=0, a F(2)=−1, więc mam −1−0=−1, ale nie
umiem tego poprawnie zapisać.
27 sty 16:12
Mila:
0∫
1x
2 dx+
1∫
2(2−x)dx=
| | 1 | | 1 | |
=[ |
| x3]01+[2x− |
| x2]12= |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| +2*2− |
| *22−2+ |
| = |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
27 sty 16:15
Siti: Dzięki. Zupełnie inaczej niż liczyłam. I teraz patrzę, że policzyłam całkę źle nawet z x2 i
2− x. Ech, trzeba przeliczyć trochę przykładów.
Dziękuję raz jeszcze.
27 sty 18:06
Mila:

powodzenia.
27 sty 18:48