jerey: zamiana punktow procentowych na procenty i na odwrót. Jak rozwiazywac zadania typu:
po remoncie torow udzial kosztow transportu wytwarzanego materiału spadł z 40% o 40%. O ile
punktow procentowych zmniejszył sie ten udział?
27 sty 15:00
wredulus_pospolitus:
remont wynosił 40% wszystkich kosztów czyli wynosił 0,4*wszystkie koszty ... ile procent to 40%
z tej właśnie wartości
27 sty 15:02
jerey: 0,4x*0,4=0,16x =16%
27 sty 15:13
wredulus_pospolitus:
dokładnie
a więc o ile punktów procentowych zmniejszył się udał remontów w całości kosztów transportu
27 sty 15:15
jerey: ale nie rozumiem, dlaczeog tak skoro spadł o 40% z 40% czyli z 0,4x gdzie x to koszty
czli 04x*0,4=0,16x
0,4x−0,16x =0,24 dlaczego nie w ten sposob
27 sty 15:16
jerey: no o 16 p, procentowych, kurde nie rozkminiam zabardzo tych p. procentowych
27 sty 15:16
pigor: ..., dla mnie spadek
z 40% o 40% tzn. spadek do 60%*40%=24%, czyli nastąpił
spadek o 40p%−24p%= 16p%]]
16 punktów.procentowych .

...
27 sty 15:17
jerey: | | 16 | |
z 16 p. procentowymi sie zgadza, |
| *100%=40% |
| | 40 | |
27 sty 15:18
pigor: ..., czyli
było 40p%−owych kosztów ⇒ spadek o 40%*(40p%)= 4*4p%=
16p%−owych . ..
27 sty 15:27