Ciągłość funkcji
Asenpai: Proszę o pomoc bo nie wiem jak sie zabrać za zadanie

Zbadaj ciągłość funkcji danej wzorem:
| | ⎧ | 1−x2 dla x<−1 | |
| f(x)= | ⎨ | x+1 dla −1<=x<=x |
|
| | ⎩ | 2x dla x>1. | |
27 sty 14:36
wredulus_pospolitus:
zbadaj granice jednostronne w punkach podejrzanych o nieciągłość (czyli x=−1 i x=1)
i sprawdź czy istnieje tam granica
27 sty 14:38
Asenpai:
lim 1−x
2 = (1−x)(1+x) = 0
x−>−1
+
lim
x−>−1
− x+1 = 0
lim
x−>1
− x+1 = 2
lim
x−>1
+ 2
x = 2
wiec funkcja jest ciągłą bo w podejrzanych nieciągłości granice są równe tak ?
27 sty 14:49
Asenpai: edit: błąd w zapisie
w pierszej granicy ma byc x−>−1−
a w drugiej x−>−1+
27 sty 14:50