pomocy :(
agness: postac trygonometryczna liczby zespolonej: cos2α + i sin2α
27 sty 14:28
PW: No tak, to jest postać trygonometryczna. Chcesz jej wyrządzić jakąś krzywdę?
27 sty 16:00
agness: no chyba tojednak nie jest postac trygonometrycza skoro mam zadanie j.w
27 sty 16:12
Sławek:
Na dobry początek
z = cos2α + i sin2α r = |z| = √cos22α + sin22α = 1
Postać trygonometryczna liczby zespolonej
z = x + iy= r (cosφ + i sinφ)
| | x | | cos2α | |
cosφ = |
| = |
| = cos2α |
| | r | | 1 | |
| | y | | sin2α | |
sinφ = |
| = |
| = sin2α |
| | r | | 1 | |
Stąd należy wyznaczyć φ
i wstawić do równania
z = r (cosφ + i sinφ)
27 sty 16:18
Sławek: poprawka
z = cos2α + i sin2α
r = |z| = √cos22α + sin22α = 1
27 sty 16:19
PW: Sławek, co Ty liczysz? Doszedłeś do jedynie słusznego wniosku, że
cos2α+isin2α = 1(cos2α+isin2α) ?
27 sty 16:32
Sławek:
Doszedłem do układu równań
| ⎧ | cosφ = cos2α | |
| ⎩ | sinφ = sin2α |
|
który należy rozwiązać względem φ
27 sty 16:37
ICSP: φ = 2α
27 sty 16:40