ciągi
ja: jak sprawdzić,czy ciąg an=√2n jest arytmetyczny?
27 sty 14:22
wredulus_pospolitus:
a
1 =
√2
a
2 =
√4 = 2
a
3 =
√6 = 2
√2
czy:
a
1 + a
3 = 2*a
2
27 sty 14:23
wredulus_pospolitus:
tfu ... √6 = √3*√2
27 sty 14:24
ja: no nie,dziękuję
27 sty 14:30
ja: a gdybym chciała obliczyć a
n−a
n−1?
a
n−a
n−1=
√2n−[
√2(n−1)]=
√2n−
√2n+
√2=
√2 
27 sty 14:34
wredulus_pospolitus:
to se 'chcij' ... a od kiedy
√2n − 2 =
√2n −
√2 
to tak jakby bylo np. (3+2)
2 = 3
2 + 2
2
27 sty 14:35
ja: no to jak obliczyć różnicę?
27 sty 14:36
wredulus_pospolitus:
nie obliczysz ... właśnie oto chodzi ... to nie jest ciąg arytmetyczny
27 sty 14:37
ja: ano tak ,dzięki
27 sty 14:38