POMOC
Miosław: ma ktos pomysl jak zapisac to w postaci iloczynowej

2cos2x + six2x tgx
27 sty 14:12
wredulus_pospolitus:
1) sin2x = 2sinxcosx
2sinxcosx*tgx = .....
2) 2cos2x = 2(cos
2x−sin
2x) = ....
i 'złącz' to ze sobą ... co zostaje
27 sty 14:14
Miosław: 2(cos2x−sin2x) + 2sinxcosx*tgx
27 sty 14:16
Miosław: i co dalej przeciez miedzy nimi suma jest
27 sty 14:19
27 sty 14:20
Miosław: sinx
−−−−−−
cosx
27 sty 14:20
Miosław: aaa juz wyszlo
27 sty 14:23
Miosław: bo cosx skroci ie z mianownikiem i zostaje 2sin2x i to sie wyzeruje bo tam jest −2sinx i
zostaje 2cos2x
27 sty 14:23
wredulus_pospolitus:
dokladnie
27 sty 14:24
Miosław: a moge miec ostatnie pytanie bo przyklad zrobilem do polowy
27 sty 14:24
Miosław: mam przyklad 1 + tgx + 1/cosx = cosx/cosx + sinx/cosx + 1/cosx wiec wspolny mianownik i jest
sinx + cosx + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−
cosx
27 sty 14:25
Miosław: i co rozpisac sinx+cosx czy jedynke trygonometryczna
27 sty 14:26
Miosław:
27 sty 14:28